onsdag 9. april 2014

Helstekt landkylling på en SENG av ovnsbakte rotgrønnsaker

I går fikk vi besøk, så vi slang en hel fugl i ovnen. Helstekt kylling er kjempeenkelt å lage, den lager egentlig seg selv. Det eneste man trenger er tid, da den skal stå i ca 1/2 time per kilo.

Vi brukte landkylling fra Stange fordi den har hatt et "godt" liv og dessuten smaker nydelig.


Du trenger (4 pers):




  • 1,5 store søtpoteter
  • 1 fennikel
  • 2 løk
  • 3 persillerøtter
  • 2 hele hvitløker
  • 2 rødbeter
  • 1 landkylling på 1,8kg
  • 1 sitron
  • 1 lime
  • salt, pepper, timian og rosmarin

Grønnsaker:
 

Skyll grønnsakene, skjær dem i store biter og sleng dem i en dyp langpanne med olivenolje i bunn. Du trenger ikke skrelle dem, bare brekk hvitløksbåtene fra hverandre og sleng oppi. Del sitroner i båter og sleng dem også oppi. Legg smørklumper i formen og krydre med timian, rosmarin, salt og pepper. Nå har du en seng av grønnsaker:




The bird:

Legg fuglen på en fjøl og gni den inn med salt og pepper. Lag små snitt i skinnet og stapp smørbiter inn under. Da blir skinnet crispy og fuglen saftig. Lag masse snitt i ilmen med en kniv så saften pipler ut. Putt limen i rompa på fuglen sammen med noen knuste hvitløksfedd og en bunt friske urter. 

Legg fuglen på sengen med brystet opp. 



Sett det hele inn i ovnen på 200 grader og la stå til fuglens kjernetemperatur er på 64-68 grader. 



Mange synes kanskje det virker skummelt og helsteke kylling, den ser jo ganske grotesk ut og det er fare for at den blir tørr. Her er våre beste tips:


  • La fuglen ligge på kjøkkenbenken 1-2 timer før du skal steke den. Den har ikke godt av den store temperaturforskjellen rett fra kjøleskap til ovn.

  • Søet som samler seg i formen kan du øse over fuglen med jevne mellomrom. Er det for tørt i formen, hell et glass vann oppi. 

  • Kjøp et termometer og mål fuglens kjernetemp når det begynner å nærme seg slutten av steketiden. Kylling skal ha kjernetemp på 70 grader. Temperaturen stiger alltid etter man har tatt ut fuglen, så ta den ut på 64-68 grader.

  • Når kyllingen er ferdigstekt, legg den på en fjøl, dekk den med aluminiumsfolie og et kjøkkenhåndkle og la den hvile i 10-15 minutter. Dette er for at saften i kjøttet skal binde seg til kjøttet. Hvis du begynner å skjære i den med en gang vil denne saften renne ut og det er ikke gøy. 

topp stemning!

Desserten ble fruktsalat av pakistansk mango og bær toppet med hasselnøtter, lime, kokos og mynte.









2 kommentarer:

  1. Mmmm digg! Helstekt!

    SvarSlett
  2. Gleder meg til dere begynner å blogge igjen, har masse ønsker :D

    SvarSlett