lørdag 29. mars 2014

Solskinnswok

Wok er digg, enkelt og kjapt. Grønnsaker som wokkes får en helt spesiell sprø konsistens, og alternativene er endeløse. Passer bra på dager som denne, når man ikke kan gå glipp av mange solminutter før det blir krise.



I dag har jeg valgt å wokke svinestrimler, men kylling, biffstrimler og til og med fisk egner seg til wokking.

Som sagt er wokking sykt enkelt, men det er likevel noen klassiske fallgruver. Her er mine beste tips for å unngå disse:

Viktig:

  • Kutt opp alle grønnsakene og gjør alt klart FØR du begynner å wokke. Når du først begynner må wokken ha din fulle oppmerksomhet, for du må hele tiden svisje grønnsakene rundt
  • Wok alltid på sterk varme, og ikke legg noe i woken før den er ordentlig varm
  • Aldri ha for mange ting oppi wokken på én gang, da får ikke alle grønnsakene alenetid med bunnen av wokken, og det må de ha. Sett derfor flere boller ved siden av som du kan legge grønnsakene i når de er ferdige
  • Wok i wok, stekepanne blir liksom ikke det samme


Oppskrift:

  • Fire knaskerøtter
  • 1/2 rødløk
  • 1 liten persillerot
  • 1/2 fennikelrot
  • Liten klump søtpotet
  • Fire blader kinakål
  • En halv pose sukkererter
  • 2 hvitløksfedd
  • En klump ingefær
  • En bunt koriander
  • 1/2 rød chili
  • Strimlet svinekjøtt
  • En neve mandler
  • Teriakimarinade eller soyasaus
  • Sesamfrø
  • Lime

Kutt alle grønnsakene i strimler av ønsket størrelse og legg klart. Finhakk hvitløk, korianderstilker og chilien og riv ingefæren (hvis du har fra fryseren).



Begynn med å riste mandlene i tørr wok til de får litt farge, lager litt lyd og lukter godt. Ta de ut og legg til side.

Ha sesamolje i panna og begynn med de fasteste grønnsakene: persillerot og søtpotet. Etter et minutt kan du ha i gulrøttene, fennikelen og rødløken. Husk å røre hele tiden, dytt grønnsakene rundt og opp langs sidene. Wok i et par minutter til, og legg til side.


Salte og pepre kjøttet og gi det en dynk teriaki før du har det i panna. Pass på at det ikke fester seg i bunnen. Når det begynner å få farge, tilsett hvitløken, ingefæren, chilien og korianderen.


Wok i enda et lite minutt og legg til side. Ha sukkerertene i panna og tilsett deretter kinakålen. Kinakålen skal ikke wokkes lenge, da blir den dvask.

Nå kan du skru ned varmen, legge alt tilbake i wokken og blande godt. Skvis over lime, smak til med salt, pepper og teriaki.


Server med et dryss sesamfrø over og topp med mandlene og masse koriander. 



1 kommentar:

  1. Jeg går i alle de fallgruvene. Fra nå av, alenetid med bunnen av wokken!

    SvarSlett